Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

 

Η  Γιορτή της Αναλήψεως, στο Βελιγράδι.

 

Κάποτε είχα μια θεία, δυνατός χαραχτήρας και πείσμων, μα το κυριότερο, είχε ένα τεράστιο μνημονικό γεγονότων που τα συνέδεε όταν χρειάζονταν με ημερομηνίες, για να γίνεται πιο πειστική όταν τα αφηγείτο.

Εγώ, δεν είχα τότε διαμορφώσει ακόμη αυτή την εικόνα γι αυτήν. Έτσι, όταν κάποτε, τόλμησα να την ρωτήσω αν ήταν βέβαιη ότι το γεγονός που μου εξιστορούσε έγινε συγκεκριμένη ημέρα που ήταν και Πέμπτη, με κατηγορηματικό τρόπο μου απέρριψε κάθε αμφιβολία: "Ήταν της Αναλήψεως", μου είπε,"...και της Αναλήψεως πέφτει πάντα Πέμπτη" χωρίς να δεχθεί αμφισβήτηση. 

Εμείς θυμηθήκαμε ότι χθες (10-6-21) ήμερα Πέμπτη, ήταν της Αναλήψεως;

Στην Ελλάδα του οικτρού σήμερα, όπου όλα έχουν ενταχθεί μέσα στο πνεύμα της ιστορικής και θρησκευτικής λήθης, στο όνομα της καταπολέμησης ενός ιού όπου οι κυβερνώντες, πολιτικοί και θρησκευτικοί, εργάζονται αόκνως, υπερωριακώς και …ασυστόλως για να μας προστατέψουν από τις φοβίες μας, τα σύνδρομά μας, τις αμφιβολίες μας και τους δισταγμούς μας, όλα έχουν ξεχαστεί, στο όνομα αυτού του ...αγώνα, που έχει γίνει αγωνία για όλους.

Δείτε τι γίνεται στο σπίτι του διπλανού, κάνετε τις συγκρίσεις ανάμεσα στους λαούς (οι επιβήτορες δεν έχουν διαφορές) και μην τρίβετε τα μάτια σας γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν επτά σοβαροί κίνδυνοι για την όρασή σας, που μπορεί να επιφέρουν μεγαλύτερη τύφλα από όση υφιστάμεθα καθημερινώς, πέραν της εγκεφαλικής μαλάκυνσης που μας έχει επιβληθεί. Η λιτανεία της Αναλήψεως στο Βελιγράδι, μοιάζει με τα σημερινά μέτρα, με τις λιτανείες που γίνονταν στη Κωνσταντινούπολη στα χρόνια του Βυζαντίου. Αδιανόητο θέαμα για την μουσουλμανική Αθήνα. Κρίμα, για τον σημερινό ...λοβοτομημένο ανθέλληνα τού Γιουνανιστάν, που δεν θα μπορέσει ποτέ να διοργανώσει μια τέτοια τελετή.

                      https://www.youtube.com/watch?v=NovNcs3YaIw&t=20s                     

Σχόλια του Video

Λιτανεία της Ανάληψης, με συμμετοχή χιλιάδων κάτοικων του Βελιγραδίου, του τελετάρχη  του εορτασμού του δημάρχου, καθηγητή Δρ Zoran Radojicic και της ηγεσίας της Πόλης του Βελιγραδίου, αρκετές εκατοντάδες ιερείς, μέλη του σερβικού στρατού, αστυνομία και διάφορες αστικές υπηρεσίες, καθώς και ιατροί-ήρωες του αγώνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, με επικεφαλής τον Σέρβο Πατριάρχη κ. Πορφύριο.

Η λιτανεία ξεκίνησε από την πύλη της Εκκλησίας της Αναλήψεως και μέσα από τους δρόμους της Kneza Miloša και της Kralja Milana, μέσω των Slavija και Bulevar oslobođenja, έφτασε στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Vračar, όπου η Αγιότητά του ο Πατριάρχης με τον Επίσκοπο Παχώμιο του Vranje, Δαυίδ  του Kruševac, Aρσένιο του Niš και Osijek-Polje προσευχήθηκε με τους ηγούμενους, Μεθόδιο του Χιλανδαρίου, Τύχωνα της Στουντένιτσα  και πολλούς ιερείς.

Τα λείψανα του Αγίου Δεσπότη Στέφανου και της Αγίας Παρασκευής, εικόνες της Αγίας Μητέρας του Θεού, σημαίες και πανό, συμπεριλαμβανομένης της αναθηματικής σημαίας του Βελιγραδίου, η οποία φυλάσσεται στην Εκκλησία της Αναλήψεως, συνόδεψαν τη λειτουργία. Ο Ιερός Σταυρός μεταφέρθηκε μπροστά από τη λιτανεία, ενώ η Αγιότητά του ο Σέρβος Πατριάρχης κ. Πορφύριος περπάτησε κάτω από τον ουρανό  που μεταφέρθηκε από μέλη της χωροφυλακής.

Μετά την προσευχή, ο πατριάρχης Πορφύριος έκανε ένα κήρυγμα στο οποίο επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Μαζευτήκαμε απόψε στη λειτουργία της Ημέρας του Σωτήρα, στην πομπή στους δρόμους της πρώτης πρωτεύουσας μας του Βελιγραδίου. Μαζευτήκαμε κάτω από τον τρούλο αυτού του όμορφου ναού αφιερωμένου στον Άγιο Σάββα. Έχουμε δείξει ότι ξέρουμε ποιοι είμαστε, από πού είμαστε, αλλά επίσης ότι γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε. ".  

 

Πηγή: Το είδωλο της γης μου 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις