Σελίδες

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

 

 Το παλιότερο καφενείο στη Ελλάδα

                                             


Με τον ερχομό του χειμώνα, η παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου είναι αναμφίβολα δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ελλήνων, για μικρές αποδράσεις από τις θορυβώδεις πόλεις.

Αν και όχι και τόσο γνωστό, το παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό Λαύκος στο Πήλιο, προσφέρει μαγευτική θέα στο βουνό στον Παγασητικό κόλπο, ενώ μαγεύει κάθε επισκέπτη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η κεντρική πλατεία. που περιβάλλεται από τα τεράστια σκιερά πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί.

Ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού, βρίσκεται ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διώροφο αρχοντικό, όπου μπορείτε να βρείτε το παραδοσιακό καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα. που είναι και το παλαιότερο ελληνικό καφενείο.

Αν και σκοτεινό,με λίγες μόνο λωρίδες φωτός να μπαίνουν από τα μικρά παράθυρα, ένα φθαρμένο δάπεδο τσιμεντοκονίας και μια παλιά, χαμηλή οροφή που φέρει ιστορία πάνω από 230 ετών, το καφέ του Φορλίδα λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785.

Η ιστοσελίδα του χωριού λέει, «Το καλοκαίρι ο χαμογελαστός και πάντα ευγενικός κ. Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικά κάτω από τα 9 πλατάνια στην πλατεία της πόλης και το χειμώνα στο εσωτερικό του καφενείου, γύρω από τον ξυλόφουρνο, με το παλιές εικόνες στους τοίχους μας κάνουν να ταξιδέψουμε στο παρελθόν».

Στο παρελθόν, το καφενείο ήταν κουρείο, ταβέρνα ακόμα και κρεοπωλείο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μεταλλικά αγκίστρια που κρέμονται από την οροφή, όπου κρεμούσαν κρέας.

Επιπλέον, ο επάνω όροφος του κτιρίου, πάνω από το καφενείο, χρησίμευε ως χάνι και ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε πολλές διάσημες ελληνικές προσωπικότητες.

«Το μαγαζί έχει τη δική του πλούσια ιστορία», αναφέρει η ιστοσελίδα του Πηλίου.

Σήμερα το πανδοχείο δεν λειτουργεί πια, αλλά ο κ. Μανώλης συνεχίζει να έχει καθημερινά ανοιχτό το καφέ του και σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει τη γοητεία και τα συναισθήματα του παρελθόντος.

                                                                         

                                                                           
                                                                          

                                           Παυλίνα Καραβασίλη                     

                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις