Σελίδες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Έφυγε η ωραιότερη Ελληνίδα! 

Στα 96 χρόνια της έφυγε η μεγάλη Ειρήνη Παπά. Τα τελευταία χρόνια, ζούσε απομονωμένη στο χωριό της το Χιλιομόδι Κορινθίας. Οι καμπάνες του παράδεισου βαράνε  από τις 14  Σεπτεμβρίου, για την υποδοχή της ψυχής της.  

Σαν ηθοποιός, ασύγκριτη σε διεθνές επίπεδο. Κλασσική η συμμετοχή της στην ταινία  του  Μιχάλη  Κακογιάννη "Ζορμπάς", ταινία με τρία Βραβεία Όσκαρ (1965).Το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο "Γυναίκα της Ευρώπης" και το 2009 με τον Χρυσό Λέοντα Μπιενάλε. Στην καριέρα της στην Αμερική, σαν Irene Papas πρωταγωνίστησε στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967, και συνδέθηκε για ένα διάστημα με τον Μάρλον Μπράντον.                                                                  

Πάνω σε τραγούδια της (σε δεύτερη εκτέλεση), που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Ωδές», έγραψε μουσική ο Ελ Γκρέκο της ελληνικής μουσικής Βαγγέλης Παπαθανασίου. Από τη συνεργασία μαζί του, ξεχωρίζουν τo άσμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στην καλύτερη του εκτέλεση, με τον τίτλο: «Ω γλυκύ μου έαρ». Συγλονιστικές ήταν η στιγμές όταν μπήκε στην Αγιά Σοφιά σκεπασμένη με κόκκινο μαντήλι και έψαλε κρυφά «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», λίγες μέρες πριν το Πάσχα του 1983. Βυζαντινός ύμνος που είχε να ακουστεί από την Άλωση της Πόλης. Το παρακάτω τραγούδια σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, κατατίθενται σαν δείγμα για τη συνεργασία της με τον συνθέτη. https://www.youtube.com/watch?v=elXxpcIrOvA  

Όταν αυτοί οι τρεις, βρεθούν μαζί στον Παράδεισο, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν.  

Στο καλό Ειρήνη                                                                       


Σήκω Βοριά  έλα Νοτιά 

και φύσα τα κλωνιά της  

να ξεχυθούν να σκορπιστούν

παντού τα αρώματά της.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις