Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018





       

            Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας




      Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Λευκάδος, την Παρασκευή 27 Ιουλίου θα γίνει υποδοχή αντιγράφου της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, που θα μεταφερθεί από την Ιερά μονή Βατοπεδίου του Αγίου  Όρους. Η υποδοχή θα γίνει στις 9 μ.μ. στο χώρο του Αγίου Μηνά.
      Η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, είναι μια από τις επτά θαυματουργές εικόνες που υπάρχουν στο Βατοπέδι. Στην εικόνα της, αποτυπώνεται με το χέρι της, η σωτήρια για το μοναστήρι παρέμβασή της σε επιδρομή πειρατών.


    Το Βατοπέδι λόγω της θέσης του, αλλά και ως μια από τις πλουσιότερες των μονών, έγιναν στόχος πολλών πειρατικών επιδρομών. Σε μια απ’ αυτές τον 13ο αιώνα, η Παναγιά του εξωνάρθηκα, κάτω από την εικόνα της οποίας κρεμόταν το κλειδί της πύλης, παρεμβαίνει με το χέρι της στο μικρό Χριστό, που θυμωμένος από την κατάπτωση των μοναχών προσπαθεί να της κλείσει το στόμα, και προτρέπει τους μοναχούς: «Μην ανοίγετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη να διώξετε τους πειρατές». Η απεικόνιση της παρέμβασης  αυτής, αποτυπώνεται στην εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας που κοσμεί το δικό της μικρό προσκυνητάρι.
    Χρυσάργυρο αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στην Πάτρα, κόσμημα της μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ομπλό της Αχαΐας.

Πηγή: leovard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις