Σελίδες

Σάββατο 2 Μαΐου 2020



Τα αρχαία ελληνικά του B.J
                                                        (Αφιέρωμα στη παγκόσμια μέρα γέλιου)

O Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Αγγλίας (θύμα κι αυτός του κορωνοϊού;), έχει δηλώσει ότι στα νιάτα του σπούδασε λατινικά και αρχαία ελληνικά, και όπου σταθεί και βρεθεί δεν ξεχνά να το διαδίδει. Ακόμη και στους λόγους που εκφωνεί, συνδέει το θέμα του με την Αρχαία Ελλάδα και τους ήρωές της. Η προφορά του βέβαια, όταν μιλάει είναι αγγλική, αλλά αυτό δεν τον πτοεί καθόλου να απαγγέλλει κομμάτια από την Ιλιάδα με τον δικό του τρόπο.Ο Ρόντρικ Μπίτον, Βρετανός  φιλέλληνας και διακεκριμένος καθηγητής, στο King’s College του Λονδίνου, λέει για τον B.J: "Είναι ένας γελωτοποιός! Αλλά μιλάει αρχαία ελληνικά – γνωρίζει μερικές φράσεις, τουλάχιστον, τις οποίες μαζί με λατινικά αποφθέγματα εντάσσει συχνά στην... κωμική ρουτίνα του".
Έτσι, όταν νεαρός, έφτασε κάποτε στη Ελλάδα για πρώτη φορά και θέλησε να δοκιμάσει τα αρχαία ελληνικά, ρώτησε έναν περιπτερά, που είχε το κιόσκι του κάτω από την Ακρόπολη, με την ιδιόρρυθμη προφορά του: Από πού ανεβαίνει κανείς στην Ακρόπολη; και ο περιπτεράς απάντησε: Δεν μιλάω αγγλικά κύριε.
Το ανέκδοτο αυτό, είναι πραγματικό και οφείλεται στην ακαταλαβίστικη αγγλική προφορά του B.J και στην δικαιολογημένη άγνοια από τον περιπτερά.

                                                                    
                                                                                            Ο B.J απαγγέλλει  Ιλιάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις