Σελίδες

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

 

Κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Aμφιλόχιος    

Αμφιλόχιος και Ιουστίνος Πόποβιτς

Ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Aμφιλόχιος  απεβίωσε σήμερα το πρωί περίπου στις 8.20΄ στο Κέντρο Κλινικών Νοσοκομείων του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα, όπου νοσηλεύονταν για το covid-19.

Η κατάστασή του ήταν σοβαρή, και επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ από τον επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του Κλινικού Κέντρου του Μαυροβουνίου, Δρ. Jelena Borovinić-Bojović, ο οποίος δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ότι η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Amfilohije είχε επιδεινωθεί απότομα την προηγούμενη ημέρα, αλλά ότι ήταν αιμοδυναμικά σταθερός.

Διευκρίνισε ότι η επιδείνωση της κατάστασης του  οφείλεται στην ανάπτυξη πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό της κορώνας, στον οποίο ο Mητροπολίτης ήταν αρνητικός για δέκα ημέρες, έπειτα από  μακροχρόνια θεραπεία οξυγόνου.

Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Μητροπολίτη αντιπροσωπεύει μία από τις πιο θλιβερές ημέρες στην ιστορία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι ο Σέρβικος λαός έμεινε χωρίς ένα σπουδαίο άτομο.«Αυτή είναι μια από τις πιο λυπηρές μέρες για την Εκκλησία μας. Μεγάλη απώλεια και μεγάλη θλίψη. Ένας καλός άνθρωπος και ένας μεγάλος θεολόγος . Δεν το περιμέναμε, ελπίζαμε ότι όλα θα τελειώσουν καλά. Είθε ο Θεός να του δώσει αιώνια ευδαιμονία. Είμαστε στερημένοι από σπουδαίες προσωπικότητες» δήλωσε ο πατριάρχης

Οι καμπάνες όλων των Ορθόδοξων εκκλησιών  στο Μαυροβούνιο θα χτυπούν καθημερινά μέχρι την κηδεία του.

Νωρίτερα σήμερα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς κάλεσε την απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στο λογαριασμό του στο Twitter να κηρύξει ημέρα πένθους με την ευκαιρία του θανάτου του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίο, στον σερβικό λαό, ιδίως στον Μαυροβούνιο, λόγω του θανάτου του Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου.

Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνιας-Ερζεγοβίνης  Μίλοραντ Ντόντικ έστειλε συλλυπητήρια σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στο Μαυροβούνιο, τον Σέρβο Πατριάρχη και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας με την ευκαιρία του θανάτου του Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου. «Έλαβα την είδηση ​​ότι ο αληθινός ποιμένας του λαού μου είχε φύγει με ένα αίσθημα μεγάλης θλίψης γιατί γνώριζα προσωπικά τον Μητροπολίτη Αμφιλοχίο και γνώριζα τη σημασία του ποιμενικού του έργου στο Μαυροβούνιο και πέραν αυτού», δήλωσε ο Ντόντικ.

Η Λέσχη των Αντιπροσώπων του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) ανέλαβε πρωτοβουλία να κηρύξει ημέρα πένθους στη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) με την ευκαιρία του θανάτου του Μητροπολίτη, αναφέρει το Tanjug.

Επίσης ο πρίγκιπας Aleksandar Karađorđević έστειλε τα συλλυπητήριά του στον Πατριάρχη Ειρηναίο και είπε ότι ήταν μια βαριά απώλεια για την εκκλησία και όλους τους Χριστιανούς. Δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν «ένας φάρος πίστης στους λαούς μας στο Μαυροβούνιο και άξιος κληρονόμος στο θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσετίνιε». «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ επηρεασμένοι και λυπημένοι από την είδηση​», είπε ο πρίγκιπας, προσθέτοντας ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε «όλους τους αρχιεπίσκοπους της εκκλησίας, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς»,

Πρόεδρος του  Civic Movement URA ο Dritan Abazović και η πολιτική  κίνηση «Μαύρο και άσπρο», στη Ποτγόριτσα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους τους πιστούς, καθώς και στους κληρικούς του Μητροπολιτικού Μαυροβουνίου με την ευκαιρία του θανάτου του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Ο Αμπάζοβιτς έγραψε στο Twitter ότι «η αγάπη μόνο δημιουργεί την αιωνιότητα».«Είθε ο Θεός να του δώσει αιώνια ειρήνη και όλοι μας τη δύναμη να πολεμήσουμε για αθάνατα ιδανικά», κατέληξε ο Abazović .

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Άντονι Γκόφφρι, έστειλε τα συλλυπητήριά του στον Πατριάρχη Ειρηναίο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού και εξ ονόματός μου, εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στον Πατριάρχη, τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και όλους τους πιστούς της με την ευκαιρία του θανάτου του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου», έγραψε στο Twitter, αναφέρει το Tanjug.

Ο Αμφιλόχιος ήταν για πολλά χρόνια Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου  και νωρίτερα επίσης Επίσκοπος του Banat (1985-1990).

Γεννήθηκε ως Risto Radović, γιος του Ćiro και της Mileva Radović, την ημέρα των Χριστουγέννων, 7 Ιανουαρίου 1938, στο Bare Radović στην Donja Morača. Αποφοίτησε από το Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι το 1962. Εκτός από τις θεολογικές επιστήμες, σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βέρνη και τη Ρώμη. Από εκεί μετακόμισε στην Αθήνα, όπου, κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής του, εκτός από την καθημερινή ενοριακή του υπηρεσία, έλαβε το διδακτορικό του, και υπερασπίστηκε τη διατριβή του, γραμμένη στα ελληνικά, για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, με τον υψηλότερο βαθμό. Στη συνέχεια, πέρασε ένα χρόνο στο Άγιο Όρος, και στη συνέχεια κλήθηκε να διδάξει στο Ρωσικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο «St.Sergius» στο Παρίσι από το 1974 έως το 1976, όπου, εκτός από τις άλλες πέντε γλώσσες που γνώριζε, βελτίωσε επίσης τα γαλλικά του.

Έγινε μοναχός το 1967 στην Ελλάδα, (πνευματικό παιδί του Αγίου Αμφιλόχιου Μακρή, από τον οποίο πήρε και το όνομά του) και αργότερα έγινε ιερομόναχος στις 21 Ιουλίου 1968. Διετέλεσε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας επί επισκόπου Προκοπίου.

Με την επιστροφή του στο Βελιγράδι, εξελέγη πρύτανης της Θεολογικής Σχολής και αναπληρωτής καθηγητής, και στο τέλος του 1985 χειροτονήθηκε επίσκοπος του Μπανάτ με έδρα το Vršac, από όπου ήρθε στο Cetinje την παραμονή των Χριστουγέννων του 1991, όταν αναδείχθηκε μητροπολίτης του Μαυροβουνίου-Primorje-Skenderija και έξαρχος του θρόνου της Πέγια, αναλαμβάνοντας τον τίτλο που του επιδόθηκε από τον Επίσκοπο Βασίλειο.

Το 1992, ξεκίνησε την εφημερίδα «Svetigora», καθώς και μια ευρεία εκδοτική δραστηριότητα. Κατά το 1998, ξεκίνησε επίσης το Radio Svetigora.

Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου από το 1980 έως το 2005, όταν αποσύρθηκε λόγω υποχρεώσεων. Εκτός από τη θεολογία και τη φιλοσοφία, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Ενθάρρυνε την ανακαίνιση και την κατασκευή μεγάλου αριθμού εκκλησιών και μοναστηριών. Το 1996, επιμελήθηκε τη συλλογή The Lamb of God and the Beast from the Abyss, στην οποία παρουσιάζεται η Ορθόδοξη φιλοσοφία του πολέμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το MCP επισκέφθηκε το 1993 δύο από τους σημαντικότερους πατριάρχες, στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρωσία. Την ίδια χρονιά, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Μετά τη νοσηλεία του Πατριάρχη Παύλου στις 13 Νοεμβρίου 2007, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά τα καθήκοντα του Σέρβου Πατριάρχη στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Aμφιλόχιο, ως αναπληρωτή πατριάρχη. Μετά το θάνατο του Πατριάρχη Παύλου, στις 15 Νοεμβρίου 2009, σε μια έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, εξελέγη ως φύλακας του πατριαρχικού θρόνου.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της 21ης ​​Μαΐου 2010, διορίστηκε διαχειριστής της Επισκοπής της Ράσκας και του  ως στις 26 Δεκεμβρίου 2010 μετά την ανάδειξη του Επίσκοπου του Λίπλιτζ στον Θρόνο των Επισκόπων της Ράσκα και του Πρίζρεν. Στην τακτική συνεδρία του Μαΐου της Ιερής Συνόδου των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 26 Μαΐου, ο Αμφιλόχιος διορίστηκε διαχειριστής της νεοσύστατης Επισκοπής του Μπουένος Άιρες.

Ήταν ο δεύτερος στην κατάταξη μεταξύ των επισκόπων στην ιεραρχία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αμέσως μετά τον Σέρβο πατριάρχη. Τον Φεβρουάριο του 2012, έλαβε επίτιμο διδακτορικό από το Institut "Saint Sergius" στο Παρίσι.

                           Αιώνια του η μνήμη και καλή ξεκούραση στο βασίλειο του ουρανού!

 

Πηγή: https://rs.sputniknews.com/regioni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις