Σελίδες

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

 

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη

 

Από τον 1ο  αιώνα ο Χριστιανισμός επεκτάθηκε σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο, από την Αιθιοπία ως τη  Μεγάλη Βρετανία και από τις Ινδίες μέχρι την Ισπανία. Θλίψεις και διωγμοί υφίσταντο όμως οι νέοι πιστοί. Διωγμοί αλλεπάλληλοι που διήρκεσαν τρεις αιώνες από τον Νέρωνα ως τον Μαξιμίνο (64-314). Όλοι οι από τον Νέρωνα ως τον Κωνσταντίνο αυτοκράτορες έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των Χριστιανών. Ανάμεσα στα χρόνια από 64-314 διεπράχθησαν δέκα μεγάλοι διωγμοί. Στην εποχή του Διοκλητιανού (284-305) προωθήθηκε η ιδέα ότι ο αυτοκράτορας ήταν ο ίδιος ο Θεός και στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκε ο βιαιότερος διωγμός. Στην περίοδο αυτή, στα χρόνια της ακμής του Μέγα Αντώνιου, πρώτου ασκητή του Χριστιανισμού,γεννήθηκε η Αγία Αικατερίνη (294) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου είχε εγκατασταθεί η πλούσια οικογένειά της.  Η Αγία, μετά το 11ο έτος της ηλικίας της ως το 312 έτος του μαρτυρίου της, ζει κάτω από τη τυραννική διοίκηση του Μαξιμίνου, Αυγούστου Μικράς Ασίας, Συρίας και Αιγύπτου, ο οποίος  παρά το σύμφωνο του 311 για την παύση των διωγμών των Χριστιανών, συνεχίζει ως ο τελευταίος διώκτης των, κυρίως εξ αντιζηλίας προς τον Μ. Κωνσταντίνο.

Ενώ η εν Ρώμη Χριστιανική εκκλησία ήταν καθαρά Ελληνική, η Μικρά Ασία που αποτελούσε το κέντρο του τότε Χριστιανισμού και Ελληνισμού, ήταν υπό την κατοχή του Μαξιμίνου. Η Αλεξάνδρεια ήταν τότε μεγάλο φιλοσοφικό και χριστιανικό κέντρο, όπου είχε γεννήσει τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα και τον μαθητή του τον Ωριγένη, που προσπάθησε να συνδυάσει τη Επιστήμη με τη Θρησκεία, αλλά και κέντρο αμφισβητήσεων και αντιπαραθέσεων, αφού το δόγμα της νέας θρησκείας ήταν ακόμη αδιαμόρφωτο και αυτό έκανε δύσκολο το έργο των διακεκριμένων χριστιανών ιεραρχών που προσπάθησαν να συνδυάσουν την Ελληνική Παιδεία με την Χριστιανική διδασκαλία. Την ιδέα αυτή, εκτός από τους μεγάλους ιεράρχες, είχε ενστερνιστεί και υπηρετούσε  και η  Αγία Αικατερίνη, ως Ελληνίδα, καταγόμενη από τους Πτολεμαίους βασιλείς. Ο ιστορικός Ευσέβιος ο Παμφίλου (267-340) αποτελεί την πρώτη  πηγή του βίου της Αγίας, ακολουθεί ο Ρούφινος και στη συνέχεια ο Ιερώνυμος που επιβεβαιώνει τον πρώτο. Το πρωταρχικό της όνομα ως Εθνική, ήταν Δορωθέα, το δε όνομα  Αικατερίνη, της δόθηκε με το βάπτισμά της.  Η μικρή Δωροθέα  πανέμορφη και  με εκπληκτικά πνευματικά χαρίσματα, γεννήθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον φλογισμένο από τη νέα θρησκεία, σε μια περίοδο από τις σοφότερες της ιστορίας, μυήθηκε στη θεία σοφία από μικρή με πρωτοβουλία της  μητέρα της από ερημίτη, και βαπτίστηκε απ’ αυτόν κατά προφητικό τρόπο ως «Αικατερίνη» που ήταν λέξη συριακής προέλευσης και σήμαινε περίπου Στεφανία, αφού η Αγία έλαβε μόνη εκ των μαρτύρων το τριπλό στεφάνι, της Σοφίας, της Παρθενίας και του Μαρτυρίου. Κατά την παράδοση, ο αρραβώνας της σοφής άγαμης κόρης με τον Χριστό, που αποτυπώνεται στο δακτυλίδι που κοσμεί το χέρι της στις εικόνες, συμβολίζει την σύζευξη της Ελληνικής Σοφίας με την  Χριστιανική  Πίστη.

Προ του μαρτυρικού θανάτου της, η Αγία αρχικά έζησε ως εξόριστη, εκτός Αλεξάνδρειας (στην περιοχή του Σινά) μετά από αντιπαράθεση με τον Μαξιμίνο, στη δυσμένεια του οποίου είχε πέσει. Μετά το διάταγμα του 311, η δεκαοχτάχρονη κόρη, επανήλθε στην πόλη της, όπου πολύ γρήγορα λόγω της φήμης της, της σοφίας, της ηθικής της υπεροχής, αλλά και της συγγένειας της οικογενείας της με τον Μ. Κωνσταντίνο, οδηγήθηκε στη φυλακή και τελικά αποκεφαλίσθηκε. Νωρίτερα είχε κατορθώσει να προσηλυτίσει 50 σοφούς της εποχής, αφού πρώτα τους αποστόμωσε σε ανοιχτό διάλογο, και οι οποίοι εν τέλει μαρτύρησαν προ αυτής, κρατώντας τον σταυρό στα χέρια τους, ως και τον αυλάρχη Πορφύριο, αλλά και την Αυτοκράτειρα σύζυγο του Μαξιμίνου. Το σκήνωμα της Αγίας εναποτέθηκε στην κορυφή του Όρους Ζεμπίρ στο Σινά και αιώνες αργότερα το μετέθεσαν στη Μονή Σινά, όπου υπάρχει η λάρνακα των λειψάνων της. 30 μέρες νωρίτερα από τη μαρτυρία της Αγίας Αικατερίνης στις 26 Οκτωβρίου 312, ο Μ. Κωνσταντίνος, έμπαινε νικητής στη Ρώμη.

Η Αγία της Αλεξάνδρειας, που αξιώθηκε αμέριστης κοσμικής σοφίας και πνευματικής εν Χριστώ δύναμης, έχει ανακηρυχτεί προστάτισσα πολλών επαγγελμάτων και αποτελεί παγκοσμίου φήμης Αγία, με το όνομα της να έχει διαδοθεί ανά τον κόσμο.

 

            Πηγή: Το είδωλο της γης μου 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις