Σελίδες

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019


Caffè Greco  
Το Antico Caffè Greco είναι ένα ιστορικό καφέ το οποίο άνοιξε το 1760 στη Via dei Condotti 86 της Ρώμης. Είναι το δεύτερο παλαιότερο καφέ στην Ιταλία, μετά τον Caffè Florian της Βενετίας. Για πάνω από δυόμιση αιώνες, το Caffe Greco παρέμεινε σημείο συνάντησης για πολιτικούς, καλλιτέχνες, λογοτέχνες και ποιητές και άλλους αξιόλογους ανθρώπους στη Ρώμη.
Με άλλη ονομασία φαίνεται να υπάρχει το caffè από παλαιότερα στο ίδιο σημείο, αφού ο Τζιάκομο Καζανόβα  στις "Αναμνήσεις" του θυμάται, ότι το 1743, μπήκε μαζί με  φίλους του στο "Caffè di strada Condotta". Από τον έλληνα ιδιοκτήτη Nicola di Maddalena που πήρε και το όνομά του το caffè το 1760, ως  το 1999 όταν αγοράστηκε από μια ανώνυμη εταιρεία (CEO Lucio Jozzi) άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες. Η φήμη του caffè ξεκίνησε περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα όταν άρχισε να γίνεται στέκι για σπουδαίους γερμανούς καλλιτέχνες.
Το caffè, έτσι όπως είναι διακοσμημένο, μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή αλλά πολύ πρωτότυπη γκαλερί τέχνης. Απ’ εδώ πέρασαν  καλλιτεχνικές  και πολιτικές, προσωπικότητες όπως, ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας,ο Γκαίτε, ο Καποδίστριας, ο Κρίστιαν Άντερσεν, ο Σατωβριάν, ο Τζιάκομο Λεοπάρτι, ο Ντ’ Ανούτσιο, ο Γκογκόλ, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Σέλλεϋ, ο Μάρκ Τουαίην, ο Λίστ, ο Μπερλιόζ, ο Μπιζέ, ο Μάντελσον, ο Ροσσίνι, ο Βάγκνερ,o Νίτσε, ο Νταλί, κ.ά.
Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένας αγαπημένος προορισμός καλλιτεχνών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο. Σ' ένα ειδικά διατηρημένο δωμάτιο, κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα συναντιέται η "Ομάδα Ρωμαίων " (επιστήμονες της Ρώμης) για να συζητήσουν και να συμβάλουν στην επίλυση μερικών από τα πολλά προβλήματα της πόλης.Ωστόσο, από τις 23 Οκτωβρίου 2019, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το καφενείο κινδυνεύει να κλείσει λόγω της λήξης της σύμβασης ενοικίασής του. Το 2017,ο ιδιοκτήτης του κτιρίου το (Ισραηλιτικό Νοσοκομείο) ζήτησε αύξηση του μηνιαίου μισθώματος (από 18.000 σε 120.000 ευρώ!), κάτι εξαιρετικά παράλογο και ασύμβατο με την ιστορία του χώρου και την επαγγελματική δεοντολογία. 

                                                                                     Ερμηνεία/Κιθάρα: Χριστίνα Σαμαρά

           Πηγή: Το είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις