Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020



Mητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς: Μια δυνατή φωνή της Ορθοδοξίας
                                                                                               

O Mητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς (Amfilohije Radović) θεωρείται σήμερα σαν μια απ’ τις μεγαλύτερες, εν ζωή, επισκοπικές μορφές της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου (ημέρα των Χριστουγέννων κατά το Π.Η) 1938 στο  Bar Radovic και λόγω της ημέρας γέννησής του πήρε το όνομα Χρίστος (Risto). Προήρχετο από μια φτωχή πολυμελή πατριαρχική οικογένεια, με τον πατέρα του να ξεχωρίζει για τις χριστιανικές αρετές και την ορθόδοξη πίστη του, μέσα σε ένα αθεϊστικό καθεστώς.Τελείωσε θεολογία στο Βελιγράδι το 1962 και στη συνέχεια σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της ίδιας πόλης. Συνέχισε με μεταπτυχιακά στη Ελβετία και τη Ρώμη και το 1967 μετακόμισε στην Ελλάδα, οπότε και εκάρη μοναχός στις 21 Ιουλίου 1968. Πήρε το όνομα Αμφιλόχιος από τον πνευματικό του πατέρα γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή, ηγούμενο τότε της Ι.Μονής της Πάτμου που οσιοποιήθηκε το 2019. Κατά την επταετή παραμονή του στην Ελλάδα ως το 1974, έκανε την διδακτορική του διατριβή στα ελληνικά πάνω στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, εκτελώντας παράλληλα και ενοριακά καθήκοντα ως πρωτοσύγκελλος στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, επί εποχής του δεσπότη κ.Προκοπίου (που τον είχε παροτρύνει να έλθει στην Ελλάδα) ενώ στη συνέχεια πέρασε και ένα χρόνο στο Άγιο Όρος. Στην Ελλάδα βρέθηκε τα χρόνια της ακμής των νεοφανών Αγίων της ελληνικής εκκλησίας Πορφύριου και Παϊσίου, τους οποίους και γνώρισε από κοντά. Αγαπημένο ησυχαστήρι του στα χρόνια της Κεφαλονιάς ήταν η Ι.Μονή Κηπουραίων έξω από το Ληξούρι, όπου στη σπουδαία βιβλιοθήκη της, μελέτησε τους εκκλησιαστικούς πατέρες και κυρίως τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.  Η αγάπη του για την Ελλαδα τότε ήταν μεγάλη και ήταν αυτή που τον οδήγησε να πει το περίφημο: «Εγώ γεννήθηκα Σέρβος και θα πεθάνω Έλληνας». Σήμερα βέβαια με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να το πιστεύει.
Ι.Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κηπουραίων Ληξουρίου Κεφαλονιάς
Φεύγοντας απ’ την Ελλάδα το 1974 πήγε στο Παρίσι όπου δίδαξε στο Ρωσικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου μέχρι το1976. Πολύγλωσσος  (μιλάει 5 ευρωπαϊκές γλώσσες) επέστρεψε στο Βελιγράδι και εξελέγη Κοσμήτορας της Θεολογικής, με διδακτικό εργο από το 1980 ως το 2005. Το 1985 έγινε επίσκοπος του Βanat με έδρα την πόλη Vrcac και τo 1991 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου, όπου ανασύστησε εκκλησιαστικά την περιοχή και συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση και ανέγερση μεγάλου αριθμού εκκλησιών και μοναστηριών. Η αποκατάσταση αυτή κορυφώθηκε με την ανέγερση και πανηγυρική λειτουργία του Καθεδρικού Ναού της Ανάστασης του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, στις 7 Οκτωβρίου 2013 ως και την ανέγερση του Ναού του Αγίου Ιωάννη Βλαντιμίρ στο Bar, που εγκαινιάσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2016.  Το τέλος 20ου  και οι αρχές του 21ου αιώνα αποτελουν μια από τις χρυσές περιόδους της εκκλησιαστικής οικοδόμησης και αποκατάστασης της μητροπολιτικής περιοχής του Μαυροβουνίου. Εκτός από τη θεολογία και τη φιλοσοφία, ο Μητροπολίτης Δρ. Αμφιλόχιος ασχολείται επίσης με το γράψιμο θεολογικων μελετών, τη μετάφραση και την ποίηση και είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Σερβίας και της Ένωσης Συγγραφέων του Μαυροβουνίου.
Το 2007 μετά την νοσηλεία του Πατριάρχη Παύλου και ως τον θάνατό του το 2009, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή του Πατριαρχικού  Θρόνου της Σερβίας, ως την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Ειρηναίου. Το 2010 διορίστηκε διαχειριστής της νεοϊδρυθείσας μητρόπολης του Μπουένος Άιρες, και σήμερα θεωρείται ο δεύτερος στην τάξη επίσκοπος μετά τον Πατριάρχη. Πνευματικό παιδί του Ιουστίνου Πόποβιτς και του παλαιότερου Παϊσίου του Αγίου Όρους, εκτός των άλλων έχει τιμητικους διδακτορικούς τίτλους από Ορθόδοξες Ακαδημιες και Ινστιτούτα.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του μητροπολίτη Αμφιλόχιου με τις αρχές  του Μαυροβουνίου, έχουν γίνει όλο και πιο δύσκολες, εξ αιτίας των υποκινούμενων έξωθεν πολιτικών παιγνίων που λαμβάνουν μέρος στην περιοχή, οι οποίες επιδεινωθήκαν περαιτέρω με τον διαχωρισμό της Σερβίας με το Μαυροβούνιο. Σήμερα έχει να αντιμετωπίσει και την υποκινούμενη διάσπαση της ορθόδοξης εκκλησίας στο κράτος του Μαυροβουνίου (2018) ως και την διεκδίκηση από το κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας[1]. Ανάμεσα στα άλλα, στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει,  το καθεστώς του Μίλο Τζουκάνοβιτς άσκησε δικαστική δίωξη κατά του μητροπολιτού για ομιλία μίσους κατά του ομοφυλόφιλου πληθυσμού. Έτσι και εδώ εφαρμόζεται η γνωστή μέθοδος της προβολής στον δυτικό κόσμο και ανάδειξης κάποιων νεοείσακτων δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καλλιεργούν προωθούν και προβάλλουν μια κοινωνικά ασύμβατη, και παρα-φύση συμπεριφορά μεταξύ των φύλλων, σε βάρος της πατροπαράδοτης και κατα-φύση χριστιανικής ηθικής και διδαχής.
Από το περασμένο έτος η αντίδραση του ορθόδοξου λαού του Μαυροβουνίου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη του είναι διαρκής και έντονη, με πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώνουν συνεχώς οι τοπικές εκκλησίες και όπου η παρουσία νέων ανθρώπων είναι καταφανής.
Στις 15 Ιουνίου 2019 ο Σεβ. Αμφιλόχιος λειτούργησε στον καθεδρικό Ναό της  Ποτγκόριτσα παρουσία δεκάδων χιλιάδων ατόμων σε μια λειτουργία αγάπης και διαμαρτυρίας, (όπου εισαγάγει στη λειτουργία και την ελληνική εκκλησιαστική γλώσσα) απέναντι στις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Τζουκάνοβιτς[2], που ακολουθεί μια επιβαλλόμενη νέο-ευρωπαϊκή πορεία απόρριψης των παραδοσιακών δεσμών αίματος με τη Σερβία, σε όλους τους τομείς. Τη νύχτα από 26 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, περίπου 50.000 κάτοικοι της χώρας συμμετείχαν σε λιτανευτική πομπή και ολονύκτια δέηση στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης, υπέρ της προστασίας των ιερών και οσίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, όπου τίμηθηκε η μνήμη του Αγίου Σάββα Σερβίας ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον στις 27 Ιανουαρίου 1236.
                                                                Λειτουργία στο Ναό της Ανάστασης 15-6-19
Ο ελληνομαθής αλλά και ελληνοτραφής Σεβ. Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, στα σημερινά δύσκολα χρόνια, στέκεται ψύχραιμος και άξιος τοποτηρητής της ορθόδοξης ευαγγελικής παράδοσης, όπως τη βίωσε στις σπουδές και τη δράση του στον τόπο του και στις άλλες συγγενικές ορθόδοξες εκκλησίες, με αυστηρό κριτικό πνεύμα απέναντι στις οικουμενικές τάσεις και σε κάθε μορφής διασπάσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη, εκ των έσω και έξω βαλλόμενη στις μέρες μας εκκλησία,ισχυριζόμενος ότι η Εκκλησια πρέπει να επιστρέψει στην οργάνωση πριν από τον αυτοκράτορα Μ.Κωνσταντίνο και η Οικουμενική Σύνοδος να αποφασίζει για όλα τα θέματα.

 Πηγή: Το είδωλο της γης μου




[1] Εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στην μικρή βαλκανική χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι, ανήκουν στην εκκλησια.
[2] Σε πρόσφατη Συνέλευση του Κοινοβουλίου, Βουλευτές του αντιπολιτευτικού κόμματος DF (φίλα προσκείμενο στη Σερβία) συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας του Μαυροβουνίου! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις