Σελίδες

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020



Ανοιχτή λειτουργία με 150.000 άτομα στην Ποντγκόριτσα

Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα γιορτάστηκε σήμερα 29 Φεβρουαρίου η εορτή του Αγίου Συμεών του Μυροβλύτη (Στέφανος Νεμάνια), παρουσία πάνω από 150.000 πιστών. Μετά τη Θεια λειτουργία  στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου (Πατριαρχείο Μόσχας) κ. Ονούφριος, επακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας. Συλλειτούργησαν ανάμεσα σε άλλους, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Βιζγκόρσκι και Τσερνομπίλ κ. Παύλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο Επίσκοπος Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος, και ο Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος.
Ο Όσιος Συμεών ήταν βασιλιάς των Σέρβων με το όνομα Στέφανος Α΄ Νεμάνια  και πατέρας του Οσίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου). Το 1196  παραιτήθηκε από τον θρόνο και αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου μαζί με τον γιο του έκτισε τη Μονή Χιλανδαρίου.Ο Όσιος Συμεών κοιμήθηκε το έτος 1200 και ενταφιάσθηκε στη νότια πλευρά του καθολικού της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Κατά το έτος 1208, ο όσιος Σάββας αποφασίζει να προβεί στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του πατέρα του και τη μετακομιδή αυτών στην πατρίδα του. Την ημέρα της ανακομιδής εκχύθηκε από τα ιερά λείψανα άφθονο και ευώδες μύρο, συνέχισε δε να ρέει και για λίγες ακόμη ημέρες μετά την ανακομιδή, από τον κενό πλέον τάφο. Ήταν και αυτό τρανό δείγμα της αγιότητας του Οσίου Συμεών, ο οποίος έκτοτε επονομάζεται «Μυροβλήτης». Ο Άγιος Σάββας εναπέθεσε τα ιερά λείψανα στη  μονή Στουντένιτσα, όπου και φυλάσσονται μέχρι σήμερα.Από τον τάφο, μετά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, φύτρωσε με θαυματουργικό τρόπο, άνευ σποράς, ένα κλήμα για παρηγοριά των Πατέρων της Μονής. Τα σταφύλια του κλήματος αυτού θεραπεύουν θαυματουργικά την στείρωση των ατέκνων γυναικών.                   
Συνάντηση Συμεών και Σάββα στο Βατοπέδι, 
λίγο πριν φύγουν να ιδρύσουν το Χιλανδάρι.

Η εκκλησία του Μαυροβουνίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του καθεστώτος Τζουγκάνοβιτς που 
στα πλαίσια της αντιπαράθεσης με την εκκλησία,τρομοκρατημένο από την μαζική παρουσία τόσων ανθρώπων,  ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει, η Μητρόπολη οφείλει στο κράτος «πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ». Η σύγκρουση  με την εκκλησία είναι πλέον μετωπική εδώ και πολλούς μήνες, μετά την ψήφιση του νέου θρησκευτικού νόμου που  θέτει σε κίνδυνο μονές και εκκλησίες της Ορθοδοξίας στη χώρα.
Η παρανοϊκότητα του καθεστώτος οδήγησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου Ντράγκουτιν Ντάκιτς να απειλεί με κυρώσεις, ακόμα και με αποπομπή από το σώμα, όσα μέλη του στρατού ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
         Πηγή: Το είδωλο της γης μου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις