Σελίδες

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

 

Ο  Όσιος Λεόντιος και η Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Στο Συναξάρι της ημέρας εκτός των άλλων Αγίων, διακρίνουμε και τον Όσιο Λεόντιο τον Παλαιολόγο που μόνασε στο χώρο της Μονής των Ταξιαρχών Αιγιαλείας, της όποιας υπήρξε και ο κτήτορας. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε το 1377. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Μονεμβασίας, γιος της Θεοδώρας Παλαιολογίνας κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ΄ Παλαιολόγου.  Αρχικά ο Λέων (έτσι ονομαζόταν πριν), σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ξένες γλώσσες, φιλοσοφία και θεολογία και στη συνέχεια παντρεύτηκε. Μετά τον θάνατο των γονέων του, αλλά και των μελών της οικογενείας του, πηγαίνει να μονάσει στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια γύρω στα 1415-1420, έρχεται στο όρος Κλωκός, κοντά στο Αίγιο, σε θέση με απότομο βράχο που σήμερα σώζονται τα αναστηλωμένα ερείπια του «Παλαιομονάστηρου», όπου κάνει το ασκητήριό του.

Αργότερα, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων, ιδρύει μοναστήρι προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ περί το 1450 στο οποίο οι δεσπότες Θωμάς και Δημήτριος δωρίζουν τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού (τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά) τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα. Η αρχική Μονή καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους, το 1500 και 1620. Στη συνέχεια, μετά τη δεύτερη αυτή καταστροφή, κτίζεται η Μονή στη σημερινή τοποθεσία σε ύψωμα πάνω από τον Σελινούντα, ποταμό, επ’ ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και γίνεται πλέον γνωστή σαν Μονή των Ταξιαρχών. Η μονή καταστρέφεται και πάλι το έτος 1772 από τους Τουρκαλβανούς μετά την καταστολή της επανάστασης των Ορλωφικών.Στη σημερινή της μορφή κτίσθηκε το 1775 και ανακηρύχτηκε ως Πατριαρχική, ενώ κατά την επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα. Εκτός από την κάρα του Οσίου Λεοντίου,  στη Μονή υπάρχουν λειψανοθήκες, με λείψανα από προσφορές πλούσιων μεγάλων μονών, όπως του Αγ.Ιωάννη του Ελεήμονος, του Αγ. Χαραλάμπους, μέρος της κάρας του Αγ. Ξενοφώντος, του Αγ. Γεωργίου, Παντελεήμονος, Βασιλείου, Μαρίνης, Αρτεμίου, Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, μέρος της κάρας Αγ. Κυριακής, Αγ. Στεφάνου, κ.λ.π. Στην έκθεση της Μονής φυλάσσονται χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα μεγάλης αξίας, ανάμεσα στα οποία μια αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, ένας επιτάφιος του 1590 με σπουδαία και πρωτότυπη εικονογραφική σύνθεση, επιτραχήλιο του 1807 με τον Χριστό και πυκνή σύνθεση αγίων προσώπων. Ακόμη φυλάσσεται σπουδαία συλλογή σταυρών και ευαγγελίων.

Ἀπολυτίκιον Ὁσίου Λεοντίου

Ἀσκήσει λαμπρυνθεῖς, ὡς χρυσὸς ἐν χωνείᾳ, λαμπρύνεις Μοναστῶν, τοὺς χοροὺς ἑπομένους, τοὶς θείοις σου διδάγμασι, θεοφόρε Λεόντιε, ὅθεν σήμερον, τὴν φωτοφόρον σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ὑπὲρ ἠμῶν σὲ πρεσβεύειν, αἰτοῦμεν πρὸς Κύριoν.


                       Πηγή:Το είδωλο της γης μου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις