Σελίδες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

 Η Φινλανδία κλέβει τη ρωσική τέχνη!

Η χώρα της ΕΕ δεσμεύει τη ρωσική τέχνη επικαλούμενη κυρώσεις

6 Απριλίου 2022

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τελωνειακή της υπηρεσία κατέσχεσε ρωσικά έργα τέχνης που επέστρεφαν από το δανεισμό σε εκθέσεις στην ΕΕ και την Ιαπωνία, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι εν λόγω πίνακες και γλυπτά ανήκουν μεταξύ άλλων στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας και στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και η αξία τους έχει υπολογιστεί σε 46 εκατομμύρια δολάρια και άνω.

Η κατάσχεση έγινε το Σαββατοκύριακο στη Vaalimaa, το πιο πολυσύχναστο σημείο διέλευσης στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, αλλά τα φινλανδικά τελωνεία το επιβεβαίωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Οι αποστολές που βρίσκονται τώρα υπό ποινική έρευνα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Sami Rakshit, διευθυντής συμμόρφωσης στο Φινλανδικό Τελωνείο.

Το πρακτορείο δικαιολόγησε την κατάσχεση λέγοντας ότι «μια παράγραφος» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αναφερόταν σε έργα τέχνης.

Απροσδιόριστος αριθμός πινάκων και γλυπτών αποθηκεύονταν «γενικά θεωρούμενοι για την αξία, τα χαρακτηριστικά και την ασφάλειά τους», εν αναμονή της πλήρους έρευνας, ανέφερε το φινλανδικό τελωνείο. Το Φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβουλευτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τύχη των έργων τέχνης.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά περιείχαν περισσότερους από 200 πίνακες Ερμιτάζ και Τρετιακόφ που είχαν δανειστεί στην έκθεση «Grand Tour: Dreams of Italy from Venice to Pompeii» στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μια άλλη αποστολή εκτέθηκε στην Ιαπωνία και ήταν επίσης καθ' οδόν προς το σπίτι μέσω Φινλανδίας.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα έργα θα επιστραφούν στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο Μιχαήλ Σβίντκοϊ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, κατηγορώντας την «αρκετά περίπλοκη» γεωπολιτική κατάσταση για την κατάσχεση. «Αλλά ελπίζω ότι όλα τα πράγματα που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό θα επιστρέψουν στη Ρωσική Ομοσπονδία σε εύθετο χρόνο».

Ρώσοι μαέστροι, καλλιτέχνες, ακόμη και γάτες και δέντρα έχουν υποβληθεί σε «ακύρωση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Στο τελευταίο περιστατικό, η Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας άλλαξε τον τίτλο ενός πίνακα του 1890 του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Edgar Degas από "Russian Dancers" σε "Ukrainian Dancers" μετά από μια εκστρατεία Ουκρανών ακτιβιστών.

Δημοσιεύτηκε στο worldnationnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις