Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018




"Χόρτης" -"Μπολένα"

Λίγοι  ίσως γνωρίζουν ότι αφορμή για τον Οδ. Ελὐτη να γράψει το ποίημά του Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας” αποτέλεσε oουσιαστικά o θάνατος του ανθυπολοχαγού Επαμεινώντα Χόρτη στη μάχη της Μπολένας  στο αλβανικό μέτωπο.
   Μια περιγραφή του θανάτου του ηρωικού αξιωματικού, αποτυπώνεται με αυθόρμητη και πρωτογενή γραφή στο βιβλίο του παπα-Γεράσιμου Αρβανίτη που κατάγονταν από τον Άγιο Πέτρο Λευκάδος, «ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ».
  Ένα απόσπασμα από αυτή τη συγκλονιστική αφήγηση του συγγραφέα, κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθεί εδώ, με την ευκαιρία του  γιορτασμού του έπους του ’40, ως αναφορά όχι μόνο στον ηρωισμό των ελλήνων στρατιωτών, αλλά και στη μνήμη του αγαθού ιερωμένου, το βιβλίο του οποίου είναι ένα δεύτερο επικό κατόρθωμα του ιδίου. Από την περιγραφή αυτή επιπλέον φαίνεται και η συνεισφορά του Λευκαδίτη αξιωματικού και στρατιώτη που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 



   Λίγο αργότερα τη θέση του Χόρτη θα την καλύψει για ένα μικρό διάστημα ο ίδιος ο Ελύτης, ως που να αποσυρθεί από τύφο στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.  
   Με την ευκαιρία αυτή, θα μπορούσε ίσως ο δήμος Λευκάδας σε συνεργασία με τους φορείς της Παλαίρου (Ζαβέρδα) να αναδείξει το γεγονός και να αναζητήσει τον τάφο του Χόρτη, που περιμένει ένα ξεχωριστό μνημόσυνο από την επίσημη πολιτεία.     
Πηγή:  Leovard Το είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις