Σελίδες

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

 


Η Ευλογιά των Πιθήκων 

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κογκό.Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με >500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί από το 2018 επτά  7 κρούσματα-σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. 

Ένας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας  είναι η απότομη άνοδος των κρουσμάτων, καθώς μέχρι το απόγευμα της 21ης Μαΐου 145 περιστατικά (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) έχουν καταγραφεί σε 9 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά,  Αυστραλία και Ισραήλ, όπως επισημαίνει ο κ.Moritz Kraemer, PhD, Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συναγερμός έχει σημάνει από το Σάββατο και στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας, μετά την εμφάνιση του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων.Πρόκειται για έναν 29χρονο Βρετανό, ο οποίος  μεταφέρθηκε στο Αττικό με τα συμπτώματα της νόσου από την Κεφαλλονιά.  

           Πηγή:in.gr

Σημ: 1. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν την υποχρέωση τους οι πίθηκοι και οι χιμπατζήδες απέναντι στην τιμή που τους κάνανε κάποιοι επιστήμονες να τους θεωρούν ως φορείς προέλευσης και εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους. Ποιος ο φόβος λοιπόν, αν συνδέουν τον νέο ιό με τον συμπαθή προγονό μας; Τα κρούσματα από τον ιό της "ευλογίας" των πιθήκων (με συμπτώματα γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδενων) που  φαίνεται ότι αναπτύσσονται κυρίως σε μαζικές συγκεντρώσεις, και εκτός από την επαναφορά των μέτρων  αυτοαπομόνωσης, τη χρήση μάσκας κλπ επιτάσσουν την απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων.Αυτό όμως δεν πτοεί την λοάτκι διεθνή κοινότητα μπροστά στον άφατο ερωτισμό της  και τα μέσα που διαθέτει. Έτσι κατά την Daily Mail η παρέλαση των ομοφυλοφίλων στη Γκραν Κανάρια, την οποία παρακολούθησαν 80.000 άνθρωποι από τη Βρετανία και από όλη την Ευρώπη,  συνδέθηκε με πολυάριθμα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Μαδρίτη, την Ιταλία και την Τενερίφη. Η κεντρική γιορτή των ομοφυλόφιλων στην Ευρώπη για φέτος πραγματοποιείται στο Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο. Θα είμαστε όλες εκεί, μου διαμήνυσε μια γνωστή μου, με θράσος χιλίων πιθήκων.  

Σημ: 2 Η ευλογιά των πιθήκων «έφθασε» από αμερικανικά εργαστήρια στη Νιγηρία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε στη Νιγηρία και είναι μια άλλη χώρα στην επικράτεια της οποίας η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει την υποδομή της βιολογικής έρευνας.

https://katera.news/lat/kirilov-majmunske-boginje-stigle-iz-americkih-laboratorija-u-nigeriji


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις