Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019



Τί ἐστιν ἀλήθεια;

Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό (Εl Greco 1578)
Ο Πόντιος  Πιλάτος  ως επίτροπος της Ιουδαίας δεν είχε καλή σχέση με τους ντόπιους Εβραίους, έναντι των οποίων γενικά ήταν δύσπιστος. Έτσι,  όταν φέρνουν μπροστά του τον Ιησού τον αντιμετωπίζει από την αρχή με κάποια συγκατάβαση, αλλά και ατολμία. Όταν ο Ιησούς του αποκαλύπτει τον σκοπό της δράσης του : εἰς τοῦτο γεγέννημαι καὶ εἰς τοῦτο ἐλήλυθα εἰς τὸν κόσμον, ἵνα μαρτυρήσω τῇ ἀληθείᾳ (Ιω. 18, 37) ο Πιλάτος τον ρωτάει: Τί ἐστιν ἀλήθεια; χωρίς να ενδιαφέρεται και πολύ για την απάντηση. Ο Ιησούς μένει στο ερώτημα σιωπηλός. Η αλήθεια  δεν είναι για όλους η ίδια, έχει πολλές μορφές και  σημασίες. O Πιλάτος αντιπροσωπεύει το Νόμο, έχει στο μυαλό του την ορθολογική αλήθεια των νόμων, τη συμβατή με τη γήινη σοφία και γνώση. Ο Ρωμαίος Πιλάτος ήταν ανίκανος να κατανοήσει πολυπλοκότερα θέματα. Ρώτησε με την ιδιότητα του κοσμικού άρχοντα με προδιαγεγραμμένο ρόλο και περίμενε μια απάντηση συμβατή με τον ορθολογισμό της λογικής. Ο Ιησούς δεν απάντησε. H σιωπή του Χριστού στο ερώτημα του Πιλάτου «Τι είναι αλήθεια;» αποτελεί εκτός των άλλων και μια στάση κυνική. Τι θα μπορούσε αυτός να καταλάβει, που έχει την δική του αλήθεια; Tην αλήθεια του ισχυρού. Άλλωστε η αλήθεια ήταν μπροστά του ζωντανή, αλλά αυτός προφανώς δεν είχε αντιληφθεί τίποτε. Σε ένα άνθρωπο της εξουσίας, αμύητο και απροετοίμαστο πνευματικά, θα φαίνονταν πολύ αλαζονικό να πει ότι «η αλήθεια που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα πάθη, την αμαρτία, μα κυρίως από το θάνατο είμαι εγώ».
Τα απόκρυφα έγγραφα και οι επιστολές που έχουν διασωθεί, παρουσιάζουν τον Πιλάτο μετανοούντα μετά τη σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Η γυναίκα του άλλωστε η Κλαυδία, είναι αυτή που, όπως αναφέρεται στην Kαινή Διαθήκη προσπάθησε να τον εμποδίσει να καταδικάσει τον Ιησού σε θάνατο, εξαιτίας ενός ονείρου που είχε δει. (Αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο)
Σε ανέκδοτη-απόκρυφη επιστολή του Πιλάτου στον Ηρώδη, βεβαιώνεται η Ανάσταση του Χριστού και η εμφάνισή του στους μαθητές και πως η γυναίκα του μαζί με τον εκατόνταρχο Λογγίνο (μετέπειτα Άγιο της εκκλησίας) και 12 στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο του Ιησού, πήγαν να τον χαιρετήσουν εκεί που κάθονταν με τους μαθητές του! Η κατά τις απόκρυφες γραφές, η μεταμέλεια του Πιλάτου και ο αποκεφαλισμός του  κατά διαταγή του Τιβέριου Καίσαρα στη Ρώμη, αλλά και η Χριστιανική παράδοση που δημιουργήθηκε για αυτόν με το πέρασμα του χρόνου, συντέλεσε να τιμάται ως άγιος από την Αιθιοπική Εκκλησία, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη σύζυγό του στις 27 Οκτωβρίου, η οποία 
μετά τον θάνατο του Πιλάτου, κατά τις εκκλησιαστικές πηγές έγινε Χριστιανή, ονομάστηκε Πρόκλα κι εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου ως το τέλος της ζωής της.
 Όσοι τρίτοι (εκτός των μαθητών) παραβρεθήκαν με συγκατάβαση και σεμνότητα στο πάθος του Ιησού και ένοιωσαν από κοντά τη θεϊκή του παρουσία και δύναμη ή ακόμη πίστεψαν μετά την Ανάστασή του, αξιώθηκαν της χάρης και του ελέους του Θεανθρώπου.

Πηγή: Leovard To είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις