Σελίδες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018



Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο 
(Ένα πέρασμα απ’ το διαμάντι της Πίνδου)
Στα 1.100 μέτρα υψόμετρο το Μέτσοβο, πατρίδα ευεργετών, στέκει περήφανο λεβεντοχώρι στα μέσα του ουρανού, μακριά από την τριβή της καθημερινής αισθητικής μιζέριας και μονοτονίας των πόλεων. Κύτταρο ζωντανό ακόμη, ενός περήφανου βουνίσιου πολιτισμού που αποπνέει έναν διαφορετικό αμόλευτο αέρα ομορφιάς και αρχοντιάς.  Κατηφορίζουμε στο δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην κεντρική πλατεία. Στο τέλος του δρόμου αριστερά η Αγία Παρασκευή. Μητροπολιτικός ναός του χωριού. Μια βάπτιση είναι σε εξέλιξη στον νάρθηκα. Οι ψαλμωδίες, οι αναθυμιάσεις των κεριών, ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος του ναού, κάνουν την ατμόσφαιρα κατανυκτική. Ο ναός με την τεράστια πλατεία μπροστά του, με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, τα ανεκτίμητης αξίας ιερά σκεύη, τις αγιογραφίες και σπάνιες εικόνες, αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού από τον 15ο αιώνα.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στον τουρισμό και τα προϊόντα της κτηνοτροφίας. Στον 18ο αιώνα μετά την αφαίρεση των προνομίων που είχε επί τουρκοκρατίας, πολλοί Μετσοβίτες μετακόμισαν και ανέπτυξαν εμπορικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο και την Ευρώπη, χωρίς να ξεχάσουν  την πατρίδα τους που φρόντισαν να την ευεργετήσουν με κάθε τρόπο. Ένας απ’ αυτούς, ο κυριότερος, ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας (1885-1950) που έχρισε κληρονόμο και εκτελεστή της περιουσίας του τον Ευάγγελο Αβέρωφ(1910-1990) ο οποίος ίδρυσε το 1947 το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που αποτελεί το σπουδαιότερο ευεργέτη του Μετσόβου. Στο κέντρο της πλατείας σε ένα ύψωμα με θέα τα γύρω βουνά, ο Αβερώφειος Κήπος με το μπρούτζινο άγαλμα του Ευάγγελου Αβέρωφ να δεσπόζει στο χώρο. Νότια του Κήπου η  Πινακοθήκη Αβέρωφ (έργο του  Ευάγγελου Αβέρωφ) μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.

                         



Το Μέτσοβο με τη σπάνια φυσική ομορφιά του, την αυθεντικότητά του, τη λαογραφική του παράδοση, αλλά και τη σημαντική (δεύτερη ιδιωτική μετά από εκείνη της Εθνικής Τράπεζας) Πινακοθήκη, μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα τον απαιτητικό  επισκέπτη.
Πηγή: Leovard To είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις