Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το δάγκωμα της μαϊμούς που άλλαξε την ιστορία
                                                                            
Αλέξανδρος ο Α΄
Πολλές φορές τυχαία και απρόοπτα γεγονότα, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το ποτάμι της ιστορίας, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Λίγο πριν την αναχώρηση του Κωνσταντίνου με τον πρίγκιπα Γεώργιο από την Ελλάδα, τον Μάιο του 1917, κάτω από την πίεση των ξένων και ιδίως των Γάλλων, έπεσε ο κλήρος στο δευτερότοκο Αλέξανδρο να βασιλεύσει αντί του πατέρα του.Σε λίγους μήνες η Ελλάδα μπήκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Η συνεργασία μεταξύ Βενιζέλου και Αλεξάνδρου, παρά τα προβλήματα που παρουσιαστήκαν στην αρχή, ήταν ικανοποιητική, δεδομένου ότι και με τον γιο του τον Σοφ. Βενιζέλο, διατηρούσε προσωπική φιλία από τον στρατό. Ο Αλέξανδρος (1893-1920) δύσκολος κατά την ανατροφή του και απειθάρχητος, μεγαλώνοντας ήταν ένας μποέμ τύπος με πρακτική σκέψη, χωρίς να περιορίζεται από τις βασιλικές εθιμοτυπίες. Η αγάπη του για τα σπορ και τις μηχανές τον έκανε από τους πρώτους οδηγούς αυτοκινήτου της εποχής του. Παρ’ όλα αυτά δεν του έλλειπε η πολεμική εμπειρία. Μαζί με τον πατέρα του και τον πρίγκιπα Γεώργιο έφτασε ως την Δοϊράνη (βόρεια εσχατιά της ελληνικής γης) στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο και στη μάχη της Κρέσνας έλαβε μέρος ως ανθυπολοχαγός-διαγγελέας. Αργότερα τον συναντάμε στη μάχη του Σκρά και στις 17 Ιουλίου 1920 μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ, παραβρέθηκε στην απελευθέρωση του Δεδέαγατς της σημερινής Αλεξανδρούπολης, στην οποία δόθηκε και το όνομα του. Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην κατάληψη της Αδριανούπολης, και αργότερα με το “Αβέρωφ” έφθασε μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.
Αλλά ο Αλέξανδρος ήταν και γυναικοκατακτητής, ως που μέσα από ένα θαυμάσιο ερωτικό ειδύλλιο, κατέληξε τον Νοέμβριο του 1919 σε έναν γάμο με την μη γαλαζοαίματη Ασπασία Μάνου, κόντρα όπως πάντα στη βασιλική παράδοση και τις εθιμοτυπίες, μέσα σε μια κατάσταση ευφορίας για την Ελλάδα, με τα ελληνικά στρατευματα να αναπτύσονται στην περιοχή της Σμύρνης, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Αυτά ως την ώρα που ο βασιλιάς δέχθηκε την επίθεση ενός πίθηκου που τον δάγκωσε, ενώ έκανε τη βόλτα του στο Τατόι. Το τραύμα δεν αντιμετωπίσθηκε από την πρώτη στιγμή με την απαιτουμένη ιατρική φροντίδα από την ομάδα ιατρών που επελήφθη του ατυχήματος και μετά από λίγες μέρες ο Αλέξανδρος  πέθανε από σηψαιμία, στις 12/25 Οκτωβρίου 1920.
Ο ξαφνικός και απρόοπτος θάνατός του είναι βέβαιο πως άλλαξε τη μοίρα του τόπου. Τα σημεία που προδίκαζαν τον θανατό του είχαν ξεκινήσει νωρίτερα.Την προηγουμένη μέρα του θανάτου του, σε πρόγευμα που έλαβε χώρα σε αγγλικό πολεμικό, με το ίδιο σπίρτο άναψε τσιγάρο ο πλοίαρχος, η Ασπασία και ο Αλέξανδρος, κάτι που ο ίδιος ως δεισιδαίμων το εξέλαβε σαν κακό οιωνό. Παρόμοιο γεγονός είχε συμβεί και λίγες μέρες πριν, σε άλλη ομήγυρη. Επίσης την ίδια μέρα του θανατηφόρου επεισοδίου, ο σκύλος του που ενεπλάκη στο ατύχημα, έθραυσε τον μεγάλο καθρέπτη στην κρεβατοκάμαρα του βασιλιά.
                                                                               
Η Ασπασία με τον Αλέξανδρο στο Fiat 501-S Torpedo Sport

Η επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 έδωσε το έναυσμα για  να ανοίξει ο δρόμος στη μικρασιατική καταστροφή και τελικά την μετατόπιση ελληνικών πληθυσμών από τα πατροπαράδοτα εδάφη τους. Για το δάγκωμα του πιθήκου ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έγραψε: «Ποτέ το δάγκωμα ενός πιθήκου δεν προκάλεσε τέτοια καταστροφή σ’ ένα ολόκληρο λαό και την αναγκαστική μετατόπιση από τις εστίες των, πλέον του 1.000.000 κατοίκων». Ο βασιλεύς Αλέξανδρος πέθανε μεν υπό τραγικές συνθήκες, αλλά πέθανε ως βασιλιάς της Ελλάδας των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, στις 25 Μαρτίου 1921 γεννήθηκε η κόρη του Αλεξάνδρα ως πριγκίπισσα της Ελλάδας.
                                                                                 
Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα (1921-1993) το 1944 παντρεύτηκε τον τελευταίο Βασιλιά της  Γιουγκοσλαβίας Πέτρο Β΄(1923-1970). Απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄, σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου που είναι παντρεμένος με την ελληνίδα πριγκίπισσα Κατερίνα.
Η Αλεξάνδρα μετα τη γέννησή της νομιμοποιήθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1922 του Κωνσταντίνου Α΄ ως θυγατέρα του Αλέξανδρου, αλλά χωρίς δικαίωμα στο θρόνο. Ήταν δε, το μοναδικό μέλος της Βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που ήταν ελληνικής καταγωγής. Πέθανε το 1993 στην Αγγλία και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.Την 9/5/2013 πραγματοποιήθηκε εκταφή των οστών της και μεταφορά τους στο Βελιγράδι στο Βασιλικό παρεκκλήσι του Άγιου Ανδρέα στο Ντέντινιε και στη συνέχεια  την 29 Μαΐου έγινε η κηδεία  των οστών της  μαζί με τα οστά του συζύγου της Πέτρου Β΄ και τα οστά της μητέρας του βασίλισσας Μαρίας, στο Οπλένατς στην καρδιά της Σερβίας, στο βασιλικό μαυσωλείο των Καρατζώρτζεβιτς.

                                                                                                    Λ.Κατσιγιάννης

           Πηγή:Το είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις