Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019



O δεσπότης Γεράσιμος Φωκάς 
                                                                             

Σαν σήμερα το 2015 κοιμήθηκε ο δεσπότης Γεράσιμος Φωκάς που είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πρόφτασε να ενθρονιστεί. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951.Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο το 1998. Εκάρη μοναχός  στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 9 Ιουλίου 1989, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς από το μακαριστό μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα και πρεσβύτερος στις 30 Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το έτος 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του σε μητροπολίτη Κεφαλληνίας, στις 26 Μαΐου 2015.
«Ο εκλιπών Ιεράρχης υπήρξε η ψυχή της Εκκλησίας της Κεφαλλονιάς, γέννημα - θρέμμα της αγιοτόκου αυτής νήσου με την βαρειά ιστορία, αλλά και πνευματικό κεφάλαιο και ολόφωτο κόσμημα συνολικώς για την Εκκλησία της Ελλάδος». O μετέπειτα Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ο εν Ευβοία, του οποίου ο Γεράσιμος υπήρξε πνευματικό τέκνο, προέβλεψε την αρχιεροσύνη του από το 1980, ως και την λειτουργία του στον Όσιο Δαυίδ μετά την χειροτονία του.
Την ύψιστη τιμή επιφύλαξε ο Θεός, στον Άγιο της Κεφαλονιάς, απαλλάσσοντάς τον από τα  διοικητικά. Αυτός ήταν φτιαγμένος για τα επουράνια.Την θέση του στον χηρεύοντα θρόνο της Κεφαλληνίας πήρε ο εκ Λευκάδος καταγόμενος Δημήτριος Αργυρός που και αυτός υπήρξε πνευματικό τέκνο του Αγίου Ιακώβ Τσαλίκη και του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.O Σεβ. Κεφαλληνίας Αργυρός προορίζονταν για Δεσπότης στη Λευκάδα από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, αλλά διαφορετικές ήταν οι βουλές του Κυρίου.
       

            Πηγή: leovard Tο είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις