Σελίδες

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020



Πάσχα στο Βελιγράδι, με εγγλέζικα αυγά.

Η παροιμία που λέει «άμα έχεις τέτοιους φίλους τι του θέλεις τους εχθρούς», επαληθεύεται στη ζωή μας με τον  ένα ή τον άλλο τρόπο. Μια περιήγηση στο  internet, με έριξε πάνω σ’ ένα Πάσχα του 1944 στο Βελιγράδι, όταν η πόλις ευρισκόμενη κάτω από την γερμανική κατοχή, βομβαρδίστηκε από την αγγλική αεροπορία, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.
Η καταστροφή και τα θύματα ήταν μεγαλύτερα απ’ τον βομβαρδισμό των Ναζί το 1941. Να σημειωθεί, ότι εκτός από το Βελιγράδι, βομβαρδίστηκαν και άλλες πόλεις στη Γιουγκοσλαβία, ενώ στις γερμανόφιλες πρωτεύουσες της Βουλγαρίας και Αλβανίας, δεν έγινε κάτι ανάλογο. Ακόμη στην περιοχή της Κροατίας,  βομβαρδίστηκε  επιλεκτικά  μόνο η αμιγώς σερβική πόλη Κιν. Έτσι έχουμε το μοναδικό γεγονός να βομβαρδίζεται συμμαχικό κράτος υπό κατοχή, όταν την ίδια στιγμή φιλοξενείτο στην Αγγλία η εξόριστη κυβέρνησή του.   
Την ίδια χρονιά, λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1944 και ο Πειραιάς είχε τη ίδια τύχη, όταν βομβαρδίστηκε κι αυτός από τους Βρετανούς με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα 700 νεκρούς, και μεγάλες υλικές καταστροφές.  
Ο βομβαρδισμός ανήμερα του Πάσχα στη Γιουγκοσλαβία, επαναλήφθηκε το 1999, από το ΝΑΤΟ, όταν ανάμεσα στα άλλα, κτυπήθηκε ένα κομβόι προσφύγων (παράπλευρες απώλειες).
Τα επεισόδια  αυτά, δείχνουν καθαρά τον σεβασμό της αγίας μέρας από τους θανάσιμους φίλους μας, αλλά και την…. συμπαράσταση σε δυο υπόδουλους στον Άξονα, συμμαχικούς λαούς.

Πηγή:Το είδωλο της γης μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις