Σελίδες

Κυριακή 5 Απριλίου 2020



Η επιδημία Covid-19 είναι μια ευκαιρία για το Βελιγράδι να αντιμετωπίσει το Κοσσυφοπέδιο πιο σκληρά.


Π. Αντωνόπουλος


Η Ειδική Ομάδα για το Κεφάλαιο 35 της Εθνικής Σύμβασης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάλεσε τις αρχές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να συνεργαστούν για την εξάλειψη της εξάπλωσης της πανδημίας του κορoναϊού.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία κοροναϊού (COVID-19), η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο παντού στον κόσμο και τα συστήματα υγείας επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον αριθμό των μολυσμένων ασθενών. Η πανδημία έδειξε ότι η εξάπλωση της νόσου ξεπερνά τα σύνορα, την εθνική και εθνοτική καταγωγή ή τη θρησκεία των ασθενών και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσω κοινής δράσης, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η συνεργασία είναι απαραίτητη κυρίως για χάρη της ανθρωπιάς και της ευθύνης για την ανθρώπινη ζωή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ", ανέφερε το δελτίο τύπου.
Σε περιόδους κρίσης, η ΕΕ διακηρύσσει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι στην πραγματικότητα ευθύνη της Σερβίας. Αυτή η απλή αρχή της ΕΕ καθοδηγείται αποκλειστικά από τα συμφέροντα των κυριότερων μελών της και αποσκοπεί στην απομάκρυνση της ιατρικής ευθύνης για μια παράνομα χωρισμένη από τη Σερβία επαρχία.         
Η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του αλβανικού αλυτρωτισμού. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ υποστηρίζει την παράνομη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με την αποστολή περισσότερων από 1.000 αστυνομικών στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο και σε όλα τα κράτη μέλη - εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η ομάδα εργασίας της ΕΕ για το κεφάλαιο 35 ζητά να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας του ιατρικού προσωπικού στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ώστε να επιτρέπεται η καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την πανδημία. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη συμφιλίωση των δύο οντοτήτων.
Η ΕΕ προσπαθεί να αναγκάσει τη Σερβία να δαπανήσει τους πόρους της και να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να περιμένει την αλβανική πλευρά να κάνει κίνηση καλής θέληση.
Αυτή είναι μια πολιτική που παρέχει στην Σερβία την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το Κοσσυφοπέδιο ως έδαφος της, παρόλο που η ΕΕ εξακολουθεί να προσπαθεί να αναγκάσει το Βελιγράδι να δεχτεί το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.
Παρόμοια έκκληση απευθύνθηκε στη Σερβία από την ΕΕ την εποχή της μεταναστευτικής κρίσης, όταν η ΕΕ ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεργαστεί με την Πρίστινα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων και να καταγράψει τους λαθρομετανάστες που ταξιδεύουν μέσω του Κοσσυφοπεδίου το 2015 και το 2016.
Ενώ η Σερβία αναμένεται να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο, παρά την επιμονή της ΕΕ να είναι ανεξάρτητο, η Σερβία δεν υποστηρίζεται από την πρόθεσή της να βοηθήσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανεξαρτησίας της Βοσνίας, σχηματίστηκαν δύο οντότητες, η Σερβική Δημοκρατία με πλειοψηφικό σέρβικο έθνος και η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με περισσότερους μουσουλμάνους και Κροάτες στη Βοσνία. Οι πολιτικοί ηγέτες του Σεράγεβο ασκούν βέτο σε μια απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα να εισαγάγει στην επικράτειά της λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει η διάδοση των κοροναϊών. Για πολιτικούς λόγους, οι Μουσουλμάνοι Βόσνιοι σταματούν τα μέτρα ασφαλείας που υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ως εκ τούτου, η Σερβία αναμένεται να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο χωρίς να βοηθήσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα.
Η Βοσνία εμποδίζει την απόφαση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επιμένοντας ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων δεν μπορούν να κλείσουν όπως θέλησε η σερβική οντότητα. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε διεθνώς, ας πούμε, την Αυστραλία-οι περιοχές της ίδιας χώρας έχουν κλείσει τα σύνορά τους.        
Έτσι, οι κινήσεις του Σαράγιεβο σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και την πολιτική αντίφαση σε μια εποχή που ένας κοροναϊός μπορεί να εισβάλει και στις δύο οντότητες στη χώρα. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ότι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι θα αρνούνταν τα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από τους κοροναϊούς, αλλά θα χρησιμοποιούσαν μάλλον αυτή την κατάσταση για να υποκινούν εθνοτικές εντάσεις, αντί να το θεωρούν ιατρικό πρόβλημα.
Η Δημοκρατία Σέρπσκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά την πανδημία του κοροναϊού και η Εθνική Συνέλευσή της ψήφισε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνσκο, χαιρέτισε την απόφαση και τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα Ζέλικο Κβιγιάνοβιτς να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Incko τόνισε επίσης ότι η διακοπή της εξάπλωσης των κοροναϊών και η διασφάλιση των πολιτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις αρχές της Βοσνίας. Ωστόσο, οι συστάσεις του δεν μπήκαν στη κλίμακα των πιέσεων στις αρχές της Βοσνίας και όσο παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα, ο πληθυσμός της Δημοκρατίας Σέρπσκα παραμένει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.
Ενώ η Σερβία αναμένεται να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο εξ ονόματος της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ και εξακολουθεί να επιμένει η ΕΕ για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το Βελιγράδι δεν μπορεί επίσης να βοηθήσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα χωρίς να κατηγορηθεί για ανάμιξη στις βόσνιες υποθέσεις. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το Βελιγράδι ενώ έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την ένταξη στην ΕΕ και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις υποσχέσεις ένταξης στην ΕΕ, εξακολουθεί να οικοδομεί σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο τη Ρωσία και τη νέα Κίνα.

Tο άρθρο είναι αναδημοσίευση από το https://fakti.org
Ο Παύλος Αντωνόπουλος είναι ερευνητής στο Κέντρο Συγκριτικών Σπουδών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις