Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

 

Εκοιμήθη ο ελληνολάτρης επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς

Εκοιμήθη στις 4 Μαρτίου ο Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρός Αθανάσιος Γιέφτιτς σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο του Τρέμπινε της Ερζεγοβίνης, με φλεγμονή και των δύο πνευμόνων.То Σάββατο έλαβε χώρα η Εξόδιος Ακολουθία στον Καθεδρικό ναό στην πόλη Τρέμπινιε και στη συνέχεια λιτανεία μέχρι την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τβρδός (Tvrdoš) όπου έγινε η ταφή.

Μέσα σε λίγους μήνες, η Εκκλησία της Σερβίας, αλλά και ο Ορθόδοξος κόσμος, έχασε τρεις κορυφαίους επισκόπους και μεγάλες πνευματικές μορφές με πλούσιο θεολογικό συγγραφικό έργο.Τον επίσκοπο Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τώρα τον επίσκοπο Αθανάσιο Γιέφτιτς. Και οι τρεις, ελληνικής παιδείας και μεγάλοι πρεσβευτές της χώρας μας στα Βαλκάνια και στον Κόσμο. Ο μακαριστός Αθανάσιος, ήταν διαπρύσιος κήρυκας των δικαίων της χώρας μας και έκτος των άλλων, θερμός υποστηριχτής της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Τον τελευταίο καιρό ασχολούνταν με εκδόσεις επιστολών του Άγιου Ιουστίνου Πόποβιτς πνευματικό παιδί του οποίου υπήρξε κι αυτός, οι οποίες είναι προς δημοσίευση.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μπρντάριτσα κοντά στην πόλη Σάμπατς της τότε Γιουγκοσλαβίας. Γράφτηκε στη Σχολή Θεολογίας το 1958 και εκάρη μοναχός τον Δεκέμβριο του 1960.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεολογίας το 1963 και το 1964 εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Δογματική Θεολογία. Το φθινόπωρο του 1968, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αρχικά συνέχισε τις θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, ενώ μετά την πάροδο ενός μόλις έτους έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο. Τα επόμενα τρία χρόνια δίδαξε «Εισαγωγή στη Θεολογία» και «Ασκητική Πατρολογία» και «Ιστορία της Εκκλησίας της Βυζαντινής περιόδου».

Επέστρεψε από το Παρίσι το 1972 και από τότε δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι «Ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας», «Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας».

Το έτος 1987 εκλέχθηκε στην έδρα της Πατρολογίας. Εξελέγη ως κοσμήτορας της Σχολής Θεολογίας κατά τις περιόδους 1980-1981 και 1990-1991. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή δημοσίευσε περίπου περί τις εκατό επιστημονικές εργασίες.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους Μητροπολίτες.Ο μακαριστός κυρός Αθανάσιος υπήρξε επίσης τοποτηρητής της επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης το 2010.                                                                           


 Οι νέοι της πόλης Τρέμπινιε, αποτύπωσαν σε έναν τοίχο της πόλης τη φωτογραφία του μακαριστού Επισκόπου Αθανάσιου με τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο.

             Πηγη: https://www.orthodoxianewsagency.gr


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις