Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019




  Το παπαγαλίζειν εστί αποβλάκωσις

Διαβάζουμε ότι ο αριθμός των παπαγάλων τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό της «αποίκησης» στα πάρκα της Αθήνας με παπαγάλους, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών, αλλά σαφώς και στην πνευματική μεταλλαγή που έχει επέλθει στην επίσημα παρεχόμενη παιδεία στα ελληνικά σχολεία, που βοηθά την απομίμηση και την επιφανειακή γνώση, με τα γνωστά αποτελέσματα της αγνωσίας και αμάθειας. Και επειδή δεν είναι πρέπον να υποτιμήσουμε τις ικανότητες του εξωτικού αυτού πουλιού, ας θυμηθούμε δυο τρεις περιπτώσεις απαρίθμησης της ικανότητας αυτών των πολύχρωμων πουλιών, με  ξεχωριστή νοημοσύνη.
Μια περίπτωση, είναι ο περιβόητος παπαγάλος του Τρικούπη, όπου έξω από το σπίτι του μεγάλου πολιτικού, επί της Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας, κατά την εκφορά της σωρού του  προς το Α΄ Νεκροταφείο, ήταν αυτός που έβγαλε τον καλύτερο επικήδειο, φωνάζοντας εν μέσω άκρας σιωπής του πλήθους: «Ζήτω ο κ. Τρικούπης». Μια άλλη περίπτωση ήταν εκείνη ενός φιλοβασιλικού παπαγάλου που ασκούσε αντιπολίτευση, αφού εν μέσω εθνικού διχασμού συνήθιζε να απαγγέλει το γνωστό τραγούδι «του αϊτού ο γιός», ώσπου θυσιάστηκε  στραγγαλισθείς από βενιζελικό αστυνομικό όργανο. Ο π. Πορφύριος πάλι, κάποτε εξημέρωσε ένα άγριο παπαγάλο και στη συνέχεια τον άφησε έξω από το κλουβί, ώσπου τον έμαθε να λέει και την ευχή. Άρα ας μην υποτιμούμε τη δυνατότητα του εξωτικού αυτού πουλιού να αποστηθίζει φράσεις ολόκληρες μετά από επανάληψη. Ο παπαγάλος είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο έξυπνα και ομιλητικά πουλιά όπου επιφυλάσσει πάντα ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σήμερα, με την εγκατάλειψη του κριτικού πνεύματος στη σχολική μάθηση και την εφαρμογή της παπαγαλίστικης μεθόδου της αποστήθισης, έχει πλέον καθιερωθεί τυπικά ο παπαγαλισμός ως μαθητικός όρος, αφού χαρακτηρίζει τη μέθοδο μάθησης ή καλύτερα «άγνοιας». Έτσι, όταν ο παπαγαλισμός ασκείται συστηματικά, μπορεί να εξασφαλίσει υψηλές βαθμολογίες με την αποστήθιση ολόκληρων κειμένων, χωρίς απόκλιση. Επίσης ο παπαγαλισμός απεχθάνεται την ανοιχτή και ελεύθερη γνώση. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχει πλέον καθιερωθεί ως σύμβολο της άσοφης και μιμητικής παιδείας μας ο συμπαθής παπαγάλος, αντί της πάλαι ποτέ κουκουβάγιας και έτσι σημειολογικά μπορεί να δοθεί μια ακόμη εξήγηση του ανεξήγητου φαινομένου της «αποίκησης» στον τόπο μας του ωδικού αυτού πουλιού.
Έλληνας μαθητής
σκαρφαλωμένος
στο βράχο της αμάθειάς του.

                                                                                    Πηγή: Leovard Το είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις