Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019



                     Πλάτωνας Δρακούλης: Ένας πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής
                                                                               

O Πλάτωνας  Ε. Δρακούλης ιδρυτής του πρώτου Σοσιαλιστικού κόμματος  στην Ελλάδα  το 1911, με πρότυπο την χριστιανική διδασκαλία και ηθική,  εκτός από την πολιτική και κοινωνική δράση του, στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι από τους πρώτους που καταπιάστηκε με το ζήτημα της υγιεινής διατροφής επηρεασμένος από την διαμονή του για σπουδές και εργασία στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι απόψεις του καταγράφονται στο βιβλίο του ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1894, όπου κατατίθενται οι αρχές της διανοητικής  κινήσεως της απεξάρτησης από το κρέας. Έτσι λοιπόν βρίσκεται να πρωτοστατεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα στην αντικρεατοφαγική κίνηση, απορρίπτοντας την κατανάλωση κρέατος από τον άνθρωπο ως επιβλαβούς και μη αναγκαίου για την πνευματικοσωματική του διάπλαση και ανάπτυξη, υποστηρίζοντας γενικότερα ότι η δίαιτα είναι η βάση της ηθικής. Ανάμεσα στα άλλα, επικαλείται προς επίρρωση των απόψεών του την ακρετοφαγία των αρχαίων αθλητών, κυρίως πριν τους αγώνες, αλλά και την απόρριψη του κρέατος από την χριστιανική ηθική (ο Χριστός καταδίκασε την κρεοφαγία, και κατάταξε αυτήν στις εβραϊκές συνήθειες). Ακόμη αντιπαραβάλει τα θηριώδη ένστικτα του λέοντος, της τίγρης και της ύαινας, κατ’ εξοχή σαρκοβόρων ζώων, με εκείνα του αλόγου, του βοδιού και του ελέφαντος. Κατά τον Δρακούλη, η  μεθοδική απεξάρτηση από το κρέας ξεκινάει από τα θηλαστικά, τα πτηνά και τελειώνει με τα ψάρια. Τα χόρτα, τα φρούτα και κυρίως οι καλομασημένοι ξηροί καρποί,(επί το πλείστον καρύδια) αποτελούν βασικά και αναντικατάστατα είδη διατροφής. Εκθειάζει ακόμη τη χρησιμότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό της ξηρής σταφίδας (κορινθιακής και σουλτανίνας). Ως προς την ανάπτυξη της σωματικής ρώμης, φέρνει το παράδειγμα του Μίλωνα του Κροτωνιάτη, που υπήρξε ο σπουδαιότερος παλαιστής της αρχαιότητας, και ο οποίος ήταν μαθητής του Πυθαγόρα, οπαδού της ακρεατοφαγίας. 
Σήμερα γνωρίζουμε ότι όταν το ζώο σφάζεται, η βιαιότητα της πράξης, αναδίδει τοξίνες που το συνοδεύουν ως το πιάτο μας, μαζί με εκείνες που το συνοδεύουν από την σημερινή επιβεβλημένη ταχύρυθμο διατροφή των ζώων που προορίζονται για μαζική κατανάλωση που είναι εμπλουτισμένη με ειδικού τύπου ζωοτροφές. Αυτό θα μπορούσαν να το βεβαιώσουν καλύτερα οι κτηνίατροι που επιστατούν μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά συνάγεται και από την επί πολύ διάστημα παραμονή τους στις προθήκες των καταστημάτων τροφίμων. Η μεθοδική λοιπόν αποξένωση από κρεατοφαγία, με παράλληλη εισαγωγή στη διατροφή μας των ωμών λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών, δεν είναι μόνο πράξη υγιεινής, αλλά και μια πράξη ηθικής αγωγής που επιβάλλεται και από τις μέρες της Σαρακοστής που έχει καθιερώσει ο Χριστιανισμός.  
Πηγή: Leovard Το είδωλο της γης μου    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις