Σελίδες

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018





Επέτειος  της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου στη Πάτρα το 66 μΧ. σύμφωνα με την ιστορική και εκκλησιαστική παράδοση, το 357 το λείψανό του ή μέρος του, μεταφέρθηκε και κατατέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων της Πόλης, μέσα σε πολύτιμη θήκη με την ένδειξη "Θησαυρός των Πατρέων".
Η κάρα του Αγίου κατά μια ιστορική εκδοχή, δωρίθηκε αργότερα από τον Βασίλειο Α΄ τον Μακεδόνα (867-886), στην αρχόντισσα της Πάτρας Δανιηλίδα σε επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη.
Ζωγραφική αναπαράσταση της προσφοράς της κάρας του Αγίου Ανδρέα
από τον Βασίλειο Α΄ τον Μακεδόνα στη Δανιηλίδα.(Πίνακας.Γιάννη Λιβαθινού)

Η Δανιηλίδα που διατηρούσε
ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις με την αυτοκρατορική αυλή, ήταν με τα δεδομένα της εποχής η πιο επιφανής γυναίκα της Αχαΐας στο δεύτερο ήμισυ του 9
ου αιώνα, έχοντας υπό την κατοχή της μεγάλο αριθμό αργαλειών, όπου παράγονταν υπό την επίβλεψή της από χιλιάδες εργάτες, μεταξωτά υφάσματα υψηλής ποιότητας, προς εξαγωγή. Αργότερα, μετά την πτώση της Βασιλεύουσας το 1453 και λίγο πριν την ολική πτώση του Μοριά στα χέρια των Τούρκων, το 1462, ο Δεσπότης-Κυβερνήτης της Δ. Πελοποννήσου -με επίκεντρο την Πάτρα- Θωμάς Παλαιόλογος, αδελφός του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, όταν κατέφυγε ως ενωτικός στη Ιταλία με την κόρη του Ζωή, (την μετέπειτα Σοφία Παλαιολογίνα, σύζυγο του Ρώσου τσάρου Ιβάν ΙΙΙ) πήρε μαζί του την κάρα του Αγίου για ασφαλή φύλαξη. Η κάρα παραδόθηκε στον πάπα Πίο τον Β΄ από τον Έλληνα καρδινάλιο Βησσαρίωνα που εκφώνησε κατά την παράδοση και πανηγυρικό λόγο. Μετά από 500 χρόνια και έπειτα από προσπάθειες της Ι.Μητρόπολης Πατρών με την ουσιαστική παρέμβαση του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα που είχε αρχίσει με πρωτοβουλία του ο διάλογος ανάμεσα στις δυο εκκλησίες, ο πάπας Παύλος ο ΣΤ' αποφάσισε την επιστροφή της Τιμίας Κάρας, εις ένδειξη καλής θελήσεως. Η κάρα, που φυλάσσετo στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου Ρώμης, παραδόθηκε  από αντιπροσωπεία του πάπα με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Μπέα στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, στην πλατεία Τριών Συμμάχων της πόλης, παρουσία της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος κόσμου.

Πηγή:Leovard To είδωλο της γης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις