Σελίδες

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018




H κυκλική επαναληψιμότητα της ιστορίας, οδηγεί στις μέρες μας στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Μέρος Г΄

Η κορυφαία χώρα του δυτικού πολιτισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργήθηκαν με πολεμικές  συγκρούσεις στις οποίες συμμετείχαν όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Έτσι κι αλλιώς, οι ΗΠΑ  οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία τους, στη Γαλλία. Αντίγραφα της Αμερικανικής Επανάστασης  αποτελούν ο Πρώτος  και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 
Για να αποφευχθεί η κουραστική επανάληψη των παράπλευρων γεγονότων  δυο φορές, θα συγκρίνουμε τα γεγονότα από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας με τα γεγονότα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.Η Αμερικανική Επανάσταση ξεκίνησε το 1775 και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 164 χρόνια αργότερα, το 1939. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1776, και η Γαλλία χάνει την ανεξαρτησία της 164 χρόνια αργότερα, το 1940. Η Γαλλία μπήκε στον πόλεμο για την αμερικανική ανεξαρτησία (1777/78) στο πλευρό των Αμερικανών, και οι Αμερικανοί μετά από 164 χρόνια, το 1941 εισέρχονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γάλλων. 
Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα αποβιβάστηκε στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1780 και 164 χρόνια αργότερα, το 1944, οι Αμερικανοί αποβιβάζονται στη γαλλική επικράτεια ("Lafayette εδώ είμαστε"). Οι πολεμικές συγκρούσεις πρακτικά τερματίζονται το  1781 και 164 χρόνια αργότερα, το  1945 τερματίζεται  ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 
Στον αμερικανικό πόλεμο, κυβερνήτης των  Αμερικανών, ήταν ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, και  διοικητής των αμερικανικών (και συμμαχικών) δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Ο George Washington γίνεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1789 και μετά από 164 χρόνια, το 1953 εξελέγη πρόεδρος ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. 
Η διακυβέρνηση του Washington  τελειώνει το 1797 και 164 χρόνια αργότερα, το 1961 τελειώνει και η διακυβέρνηση του Αϊζενχάουερ. Ο Washington πέθανε το 1799 και 164 χρόνια μετά από αυτόν, το 1963 ο John F.Kennedy δολοφονείται. Ωστόσο, οι ιστορικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν (τα δικά τους) αλλά δεν έχει σημασία τι λες. 
Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέοντας Βοναπάρτης κατά την περίοδο των πολέμων των λαών καθαιρέθηκε για μια ακόμη φορά το 1870. Αυτή τη φορά ήταν ο Ναπολέοντας Γ΄, ο οποίος ηττήθηκε από την Βορειογερμανική συμμαχία με επικεφαλής την Πρωσία. Ο  νικητής Πρώσος βασιλιάς Wilhelm I, για να ταπεινώσει περαιτέρω τους Γάλλους, στέφτηκε στο κάστρο των Γάλλων βασιλέων (Βερσαλλίες 1871) Τσάρος της υπό δημιουργίας Γερμανικής αυτοκρατορίας. Με τη νίκη αυτή ο νικητής αναλαμβάνει και την αρχέτυπη κληρονομιά του ηττημένου, και έτσι και οι Γερμανοί γίνονται συνεχιστές της ήττας τόσο του Ναπολέοντα του Α΄, όσο και του Ναπολέοντα Γ΄. Το 1918 ανταποδίδεται η στρατιωτική ήττα του Ναπολέοντα Γ΄. 
Όπως η Πρωσία ως επικεφαλής της Βορειογερμανικής συμμαχίας το 1870 νίκησε και κατέστρεψε την Γαλλική αυτοκρατορία, έτσι και το 1918, η Γαλλία ως επικεφαλής της Αντάτ νίκησε και κατέστρεψε την Γερμανική αυτοκρατορία. Το 1871 ο Wilhelm I στις Βερσαλλίες εστέφθη Τσάρος, και στο ίδιο μέρος καταδικάσθηκαν το 1919 και η Γερμανική αυτοκρατορία και ο τσάρος της Wilhelm II, ο οποίος εγκαταλείπει την χώρα υπό την πίεση των επαναστατικών γεγονότων στην Γερμανία. Το 1871 η ηττημένη Γαλλία παραδίδει στον νικητή τις περιοχές Alzas και Loren,και το 1918 η Γερμανία επιστρέφει τις κατακτημένες περιοχές της Γαλλίας.Το 1871 η Γαλλική αυτοκρατορία γίνεται Δημοκρατία, όπως και η Γερμανική αυτοκρατορία το 1918…(συνεχίζεται)

           Πηγή: Leovard To είδωλο της γης μου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις